Voorkom terugleverboetes met zonnepanelen

  • Door: André
  • 06 jun, 2024

De laatste tijd lees je steeds vaker in het nieuws dat sommige energieleveranciers boetes gaan rekenen aan particulieren die stroom terugleveren aan het net. Maar wat betekent dit precies voor jou als eigenaar van zonnepanelen, en hoe kun je deze boetes voorkomen?

Wat zijn terugleverboetes?

Terugleverboetes zijn kosten die sommige energieleveranciers in rekening brengen wanneer je meer stroom teruglevert aan het net dan je verbruikt. Dit kan gebeuren als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je huishouden nodig heeft.

Voorbeeld van een situatie waarin dit gebeurt

Stel, je wekt 4000 kWh op aan zonne-energie, maar je verbruikt slechts 3000 kWh omdat je energieverbruik is afgenomen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld oude, energieverslindende apparaten hebt vervangen door nieuwe, energiezuinige modellen. In zo'n geval kan je energieleverancier een boete rekenen over de 1000 kWh die je meer opwekt dan verbruikt.

Hoe voorkom je deze boetes?

Verhoog je stroomverbruik op een slimme manier
Nu is het natuurlijk niet verstandig om nutteloos stroom te gaan verbruiken, maar er zijn slimme manieren om je energieverbruik te verhogen:

  1. Gebruik een elektrische boiler: Plaats een elektrische boiler die overdag water verwarmt op momenten dat de zon schijnt. Zo verhoog je je stroomverbruik tijdens de piekopwekkingsuren.
  2. Installeer een warmtepompboiler: Dit is een nog efficiëntere optie. Een warmtepompboiler kan gebruikmaken van de opgewekte zonne-energie om water te verwarmen. Bovendien kun je hiervoor een subsidie van € 725,- ontvangen!
  3. Gebruik energie-intensieve apparaten overdag: Apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers kun je overdag laten draaien wanneer de zonnepanelen de meeste energie opwekken.

Verminder je gasverbruik
Naast het verhogen van je stroomverbruik, kun je ook je gasverbruik verminderen. Door bijvoorbeeld een boiler te gebruiken voor warm water, hoeft je cv-ketel minder hard te werken, wat resulteert in een lager gasverbruik.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je terugleverboetes kunt voorkomen en wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Neem contact met ons op en wij bespreken graag aan de keukentafel wat voor jou de beste opties zijn.

Neem vandaag nog contact op met Sunny Boys voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe je optimaal kunt profiteren van je zonnepanelen zonder zorgen over terugleverboetes.

Andere nieuwsberichten

Profiteer optimaal en zonder moeite van je zonne-energie
Profiteer optimaal en zonder moeite van je zonne-energie

De vraag naar thuisbatterijen in Nederland is in opmars. Uit een recent onderzoek van Panel Inzicht blijkt dat bijna 20% van de Nederlandse huishoudens van plan is om binnen vijf jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Maar wat maakt deze batterijen zo aantrekkelijk?

Hoe zonnepanelen de waarde van je woning verhogen
Hoe zonnepanelen de waarde van je woning verhogen

In de huidige vastgoedmarkt is het belangrijker dan ooit om je woning op te laten vallen. Een van de effectieve manieren om dit te bereiken én tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere wereld, is door het installeren van zonnepanelen. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe zonnepanelen de waarde van je woning kunnen verhogen.

Zonnepanelen: De onmisbare investering voor een duurzame toekomst
Zonnepanelen: De onmisbare investering voor een duurzame toekomst

Ontdek de voordelen van zonnepanelen: verminder CO2-uitstoot, verhoog de waarde van uw woning en bespaar op energiekosten. Investeer vandaag nog voor een duurzamere morgen.

De toekomst in huis: waarom een thuisbatterij een gamechanger is
De toekomst in huis: waarom een thuisbatterij een gamechanger is

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de thuisbatterij een gamechanger. Deze technologie maakt een nieuw niveau van energieonafhankelijkheid mogelijk, en in deze blogpost leggen we uit waarom.