Alles wat je moet weten

Of je nou overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren of gewoon meer wilt weten over zonnepannelen batterijen of opladers, hier vind je een overzicht van de belangrijkste informatie.

Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Echter, bij Sunny Boys maken we uitsluitend gebruik van power optimizers. Deze zorgen ervoor dat schaduw op één paneel de prestaties van aangesloten panelen niet negatief beïnvloedt. Zo garanderen we een optimale opbrengst, zelfs bij gedeeltelijke schaduw.

Er zijn alternatieven als je dak niet geschikt is. Denk aan zonnepanelen op een bijgebouw, een zonne-carport of een grondopstelling in je tuin.

Sommige moderne laadpalen hebben een bidirectionele functie, wat betekent dat ze niet alleen stroom kunnen ontvangen, maar ook terug kunnen leveren aan het net. Het hangt echter af van je specifieke model en systeemconfiguratie.

Zonnecarports kunnen net zo efficiënt zijn als dakpanelen, mits ze goed gepositioneerd zijn. Hun efficiëntie hangt af van de oriëntatie ten opzichte van de zon en eventuele schaduw.

Een thuisbatterij is speciaal ontworpen om opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Hierdoor kun je ook 's avonds en op bewolkte dagen profiteren van je zonnepanelen. Een reguliere accu heeft deze specifieke functie meestal niet.

Een zonnepaneel gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Hoewel de efficiëntie na verloop van tijd iets afneemt, blijven de meeste panelen na 25 jaar nog steeds ongeveer 80% van hun oorspronkelijke capaciteit behouden.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het is raadzaam om ze één tot twee keer per jaar te controleren op vuil en ze zo nodig voorzichtig te reinigen met regen- of osmosewater. Periodieke checks van het systeem helpen om een optimale werking te garanderen.

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van je jaarlijkse stroomverbruik en de opbrengst van het type paneel dat je kiest. Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden zo'n 10 tot 16 panelen nodig om het totale stroomverbruik te dekken.

De geschiktheid van je dak hangt af van de oriëntatie, hellingshoek, grootte en eventuele schaduwval. Een zuidelijk gericht dak zonder schaduw is ideaal. Voor zonne-carports is vooral de beschikbare ruimte en oriëntatie van belang.

Een gemiddelde thuisbatterij gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee. De opslagcapaciteit varieert per model, maar voor huishoudens liggen ze meestal tussen de 4 en 14 kWh.

Een thuislaadpaal biedt gemak omdat je auto oplaadt terwijl je slaapt. Het is vaak goedkoper per kWh dan openbare stations en je kunt gebruikmaken van je eigen groene stroom van je zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen die, wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, een elektrische stroom genereren door het zogenaamde fotovoltaïsche effect.

Klaar om te besparen?

Pretium posuere tempus enim quis dui eu varius massa.
Aliquet sagittis varius at congue purus quis.

Offerte aanvragen Contact